samenwerken

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Hoe kan ik u helpen?

  • Heeft u vragen over (het produceren van) voedingssupplementen?
  • Bent u op zoek naar bestaande supplement of wilt u een nieuw product ontwikkelen?
  • Een andere vraag of op zoek naar extra informatie, laten we bellen!

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Fill 1

Bedankt namens Opa Dusart, houd uw inbox in de gaten

Achter de schermen: wat is macereren

De werking en toepassing van verschillende vitaminen, mineralen en kruiden zijn al vaak de revue gepasseerd in onze nieuwsbrief. Maar wat doen wij precies met deze ingrediënten voordat zij, verwerkt tot supplement, bij ons de deur uit gaan? Welke processen gaan daaraan vooraf? Wat is bijvoorbeeld macereren en bij welk eindproduct gebruiken we deze techniek. We leggen het uit.

In de fytotherapie komt vaak de term maceraat voor, maar wat is dat eigenlijk? Maceraat komt van het woord macereren, wat letterlijk ‘zacht maken’ of ‘laten weken’ betekent. Hierdoor kunnen oplosbare componenten van het kruid uit het plantmateriaal worden gehaald, wat resulteert in een krachtig middel met een lange houdbaarheid. Deze techniek is al eeuwen in gebruik, maar hoe gaat het precies in zijn werk?

Men neme…
Het begint met het oogsten van het gekozen kruid en het grondig schoonmaken ervan. Bij koude maceratie laten we een mengsel van kruiden of delen van kruiden – zoals de bladeren, bloemen, stengels of schors – lange tijd op kamertemperatuur trekken in een vloeistof. Dit kan alcohol zijn, glycerine of olie, hoewel olie zo niet vaak wordt gebruikt om te macereren. Ook een combinatie van alcohol en glycerine is mogelijk. Bij DuSart Pharma macereren wij in een veel gebruikte 1:10 verhouding, maar indien gewenst is een nog krachtigere 1:5 verhouding ook mogelijk.

Thee zetten maar dan anders
Bij een 1:10 verhouding wordt er 1 deel kruiden gemengd op 10 delen alcohol, glycerine of olie. Om de actieve componenten uit het kruid te kunnen halen dient het mengsel een bepaalde tijd te ’trekken’ ofwel macereren. U kunt het vergelijken met het zetten van een kopje verse thee. Wij hanteren een standaard maceratietijd van 10 dagen in alcohol. Afhankelijk van het gebruikte maceratiemedium kan dit afwijken. Deze tijd kunnen we indien nodig iets verkorten of verlengen. Het is echt een vereiste dat de kruiden onder staan in de vloeistof en goed bevochtigd blijven. Tijdens deze maceratieperiode roeren we het mengsel dan ook grondig.

Filtratie
Wanneer de tijd voorbij is wordt het kruidenmengsel uitgeperst en vervolgens gefiltreerd. Bij filtratie gaat het mengsel door een filter en blijven de grovere delen in het filter achter. De vloeistof met al zijn werkzame stoffen is dan klaar om verder verwerkt te worden! Daarover volgende keer meer.