samenwerken

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Hoe kan ik u helpen?

  • Heeft u vragen over (het produceren van) voedingssupplementen?
  • Bent u op zoek naar bestaande supplement of wilt u een nieuw product ontwikkelen?
  • Een andere vraag of op zoek naar extra informatie, laten we bellen!

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Fill 1

Bedankt namens Opa Dusart, houd uw inbox in de gaten

Artikelen Nieuwsbrief

Rubriek Vitamine van de Maand:

In de maandelijkse rubriek Kruid van de Maand deze keer een vitamine onder het vergrootglas. Deze vitamine neemt in populariteit steeds meer toe, mede door steeds meer nieuwe resultaten uit onderzoeken. Het gaat om vitamine K, specifiek om vitamine K2 of menaquinone-7 (MK-7).

Geschiedenis
De Deense arts Hendrik Dam ontdekte vitamine K in 1929 door onderzoek bij kippen. Een cholesterolvrij dieet veroorzaakte onderhuidse bloedingen in spieren en organen. Andere aspecten werden uitgesloten en vitamine K bleef over. Hieraan dankt de vitamine zijn naam K van Koagulations Vitamin, van coagulatie of bloedstolling. In 1939 isoleerde Hendrik Dam vitamine K1 en Edward Adelbert Doisy vitamine K2 uit vis. In 1943 ontvingen Dam voor zijn ontdekking en Doisy voor het ophelderen van de structuur van deze vitaminegroep, gezamenlijk de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde.

Verschil tussen vitamine K1 en K2
Vitamine K en specifiek de K1 (phylloquinon) is bekend in de relatie met bloedstolling. Baby’s krijgen dit de eerste maanden na de geboorte omdat ze de vitamine nog niet aanmaken in de darmen. Wettelijk gezien wordt er nog geen onderscheid gemaakt tussen vitamine K1 en K2. Het onderscheid tussen deze vormen is al wel lang bekend, maar de verschillende werkingen in het lichaam wordt sinds kort ondersteunt door relatief nieuw onderzoek. Beide K vitamines zijn essentieel voor de bloedstolling en voor de bloedvaten maar vitamine K2 heeft een belangrijke regelfunctie en speelt een grote rol bij de bot-opbouw.

Vitamine K komt vooral voor in groene bladgroente als vitamine K1, echter de biologische beschikbaarheid is laag omdat er slechts zo’n 20% wordt geabsorbeerd. Vitamine K2 komt vooral voor in dierlijke producten als MK-4 en in gefermenteerde producten als MK-7. De MK-4 en de MK-7 zijn de meest actieve vitamine K2 vormen waarbij de MK-7 het langste actief blijft in het lichaam.

Functie vitamine K2
Vitamine K2 is heel belangrijk voor zowel de bot opbouw als ook het behoud van het bot. Vitamine K2 zorgt in het lichaam voor het transport van calcium uit de bloedvaten en brengt het tot in het bot. K2 activeert osteocalcine om calcium in botten op te nemen. Door vitamine K2 wordt ook matrix Gla-eiwit (MGP) geactiveerd dat overtollig calcium bindt om de afzetting ervan in slagaders te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten hun elasticiteit behouden.

Ook is het een belangrijke vitamine voor sporters en kan het in combinatie met calcium bijdragen bij spierontwikkeling en voorkoming van spierkrampen.

Tekort
Vitamine K2-tekort komt bij de meeste populaties voor. Als zodanig is K2-suppletie noodzakelijk om een optimale gezondheid van botten en hart te behouden voor zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdsgroepen.

Recent Nederlands onderzoek* bij COVID-patiënten laat zien dat vitamine K mogelijk een rol kan spelen bij COVID-19. Conclusie van het onderzoek: “De vitamine K-status was verminderd bij patiënten met COVID-19 en gerelateerd aan een slechte prognose. Ook lijkt een lage vitamine K-status geassocieerd te zijn met versnelde afbraak van elastine. Er is nu een interventie proef nodig om te beoordelen of de toediening van vitamine K de uitkomst verbetert bij patiënten met COVID-19.”

DuSart Pharma
Wij maken gebruik van een hoogwaardig menaquinone-7 product. Het bedrijf dat MK-7 levert doet veel onderzoek om het product te optimaliseren en onderzoek naar de toepassingen van vitamine K2. Het is te verkrijgen als poeder en in vloeibare vorm en kan dus in alle toedieningsvormen worden toegepast.

De ideale combinatie van vitamine K2 is met vitamine D3, calcium en magnesium.

* Reduced Vitamin K Status as a Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. Dofferhoff et.al. Posted: 25 April 2020. doi:10.20944/preprints202004.0457.v1