samenwerken

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Hoe kan ik u helpen?

  • Heeft u vragen over (het produceren van) voedingssupplementen?
  • Bent u op zoek naar bestaande supplement of wilt u een nieuw product ontwikkelen?
  • Een andere vraag of op zoek naar extra informatie, laten we bellen!

Hallo ik ben Opa DuSart.
Welkom bij DuSart Pharma!

Meer info over Opa DuSart

Fill 1

Bedankt namens Opa Dusart, houd uw inbox in de gaten

Artikelen Nieuwsbrief

Kruid van de maand: brandnetel

Hij heeft in onze artikelen al eens de revue gepasseerd en we zetten hem nogmaals in het zonnetje: de brandnetel. Bij het horen van de naam denken de meeste mensen aan woekerend onkruid met gekartelde bladeren vol brandhaartjes die prikkende uitslag veroorzaken. Een plant om bij uit de buurt te blijven vinden we, maar deze plant prikkelt echter veel meer dan alleen de huid. Brandnetel wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt als geneeskrachtig kruid en biedt een scala aan gezondheidsvoordelen.

Urtica diocica: bomvol voedingsstoffen
Grote brandnetel (Urtica diocica) komt voor in gematigde streken en is een van de meest voorkomende plantensoorten in Nederland. Hij groeit op grond die rijk is aan voedingsstoffen en vooral stikstof. De kleine Brandnetel, die nog stekeliger is dan zijn grote broer, komt minder vaak voor maar heeft dezelfde helende eigenschappen. Al sinds jaar en dag is de mens op de hoogte van deze eigenschappen. Zelfs de oude Grieken wisten al dat brandnetel kon helpen bij verschillende kwalen en ook de Romeinen en Egyptenaren konden de plant waarderen. En dat is niet voor niets, want brandnetel is een bewezen bron van voedingsstoffen. Het bevat onder andere:
– Vitaminen: A, B, C en K
– Mineralen: Calcium, Magnesium, Zink, IJzer, Selenium, Silicium
– Vetten: Linolzuur, Oliezuur
– Alle essentiële aminozuren

Detoxkruid bij uitstek
Brandnetel is breed toepasbaar, want het blad, de wortels en de zaden kunnen allemaal worden ingezet voor vele gezondheidsdoeleinden. De meest bekende: brandnetel helpt heel goed bij ontgiften. Het is een van de eerste planten in de lente die je vers kan plukken. En dat is niet voor niets, want na een donkere, koude winterperiode is ons lichaam wel toe aan wat extra vitaminen en mineralen. Door de bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking helpt brandnetel ons om afvalstoffen af te scheiden via de nieren en is daardoor dus een goede keuze bij een detoxkuur of plasproblemen. De wortels zouden een positieve invloed hebben op de prostaat. Ook onze spijsvertering heeft baat bij brandnetel. Het helpt bij de aanmaak van spijsverteringsenzymen en bevordert daarmee de spijsvertering. Het kan de symptomen van het prikkelbare darm syndroom verminderen door zijn ontstekingsremmende eigenschappen. En dat niet alleen. Dankzij de hoge concentratie vitamine C die erin zit kan brandnetel daarnaast bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ontstekingen. Het is ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en het risico op ziekte te verminderen. Tenslotte is brandnetel rijk aan silicium, calcium en zink en kan het ook ondersteuning geven bij het verbeteren van huid-, haar- en gewrichtsproblemen.

Hoe kan je brandnetel gebruiken
Er zijn verschillende manieren om de voordelen van brandnetel te ervaren. Je kunt er eenvoudig thee van trekken en het bijvoorbeeld bereiden als spinazie of als voedingssupplement gebruiken. Denk hierbij aan capsules en tabletten, maar brandnetel is ook te gebruiken als extract of tinctuur en inzetbaar voor cosmetische doeleinden. Bij DuSart Pharma gebruiken wij brandnetel vooral als extract, 5 en 10 keer versterkt.
Brandnetel is dus een veelzijdige krachtpatser met een veelheid aan gunstige gezondheidseffecten. De consumptie van gedroogde of gekookte brandnetel is over het algemeen veilig. Zoals elk natuurlijk middel kan het bijwerkingen en interacties hebben met medicijnen, zoals diuretica, bloedverdunners en bloeddrukmedicatie.